HTML

Google
 

Hulladék

Hulladéksors

Kattintás

Friss topikok

Linkblog

Mi is a hulladék?

2007.10.16. 08:58 Csibefogó

A hulladék fogalma. A hulladékok csoportosítása

 

Az elmúlt évtizedekben világszerte a hulladékkezelés-, illetve a feldolgozás lehetőségeit meghaladó mértékben nőtt a hulladék mennyisége. A főbb okok a következők:

  • a végtermékcentrikus, pazarló ipari növekedés;
  • a gyors technológiai váltás (pl.: számítógépek, gépkocsik);
  • a termékek használati idejének mesterséges csökkentése (újbóli piacteremtés céljából);
  • az urbanizáció;
  • a megváltozott fogyasztói magatartás (pl.: csomagolás, divat).

Mivel a felhalmozódó hulladékok károsítják a környezetet, rontják az ember életfeltételeit, megoldandó problémájuk a környezetvédelem központi részévé vált.

A hulladékkérdés ugyanakkor egyre nagyobb gazdasági jelentőséggel is bír:

-          egyrészt azért, mert a hatalmas mennyiségű veszélyes anyag elhelyezése, megsemmisítése egyre nehezebben megoldható gondot jelent és jelentős költséget okoz,

-          miközben a hulladékok részletes vizsgálata gyakran azt mutatja, hogy azoknak döntő többsége értékes anyag.

Ezért a hulladék mennyiségének növekedése a társadalom anyag- és energiaveszteségének növekedését is jelenti.

 

 

Halmazállapot szerint

 

 

Szilárd

Folyékony

Iszapszerû

Gáznemû

Eredet szerint

Telepü-lési

Háztartási és utcai szemét

Kommunális szennyvíz

Kommunális szennyvíziszap, szippantott iszap

Lakóházfűtések füstje

Terme-lési

Ipari melléktermékek és hulladékok,  állati eredetű hulladékok, almos trágya

Ipari szennyvizek, olajok, hígtrágya

Ipari szennyvíziszapok

Ipari füstök és gázok

Veszé-lyes

Különféle ipari törmelékek, porok

Savak, lúgok, oldatok, festékek, trafóolajok

Galvániszapok

Vegyipari petrolkémiai gázok és füstök

A hulladék kifejezést a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. Törvény  is pontosan meghatározza:

- amely szerint a hulladékok olyan termelési, szolgáltatási vagy fogyasztási maradékok, „amelyektől a birtokosa megválik, megválni szándékozik, vagy megválni köteles”. Viszont a folyamatok mellék, illetve végtermékeként a maradék anyagok akkor is a hulladék kategóriájába tartoznak, ha azokat a tulajdonos (a hulladékot termelő, előállító) saját birtokában tartja, raktározza és felhalmozza.

 

Települési hulladékok

 

A települési hulladékok az elosztási és fogyasztási tevékenységből származnak. Két fő csoportját különböztetjük meg:  

  • települési szilárd és
  • települési folyékony hulladékot.

 

Szilárd települési hulladék

 

A szilárd települési hulladékok:

- a lakóépületek, közintézmények, közforgalmi és zöldterületek szemete, az elhasznált tartós fogyasztási cikkek (tv, boiler, bútor stb.), közlekedési eszközök (pl.: autóroncsok) és azok részegységei (gumiabroncsok, akkumlátorok), valamint építkezés, bontás során képződő törmelék.

A települési szilárd hulladék jelenlegi becsült mennyisége 4-4,5 millió tonna évenként. Ez a mennyiség évente átlagosan 2-3 %-kal nő. Összetételében fokozatosan emelkedik a hasznosítható anyagok és az energetikailag kedvezőbb alkotók aránya.

A 3200 hazai település közül 2700-nak saját hulladéklerakója van. A kedvezőnek tűnő adat a valójában arra utal, hogy szinte minden falu szélén van egy mélyedés, ahová a helyiek elvihetik a szemetet. A települések nagyobb részében viszont nincs szervezett szemétgyűjtés. A helyzet kialakulásáért a szigorú szabályozás hiánya mellett a korábbi támogatási gyakorlat is felelős: az évtized első felében az önkormányzatok többféle jogcímen is igényelhettek pénzt saját lerakók létesítésére, a korszerű, több települést kiszolgáló (regionális) hulladéklerakók kialakítását viszont csak a legutóbbi években kezdte ösztönözni a támogatási rendszer.

A fentiekből kiderül, hogy a hulladéklerakóknak alapvetően két típusa van:

  • A nyitott hulladéktelepek (gödrök): ahol mindenféle kezelés, előkészítés nélkül halmozzák fel a hulladékot, a lerakó helyét előzetesen nem vizsgálják.
  • A szakszerűen előkészített, szigetelt hulladéktelepek: melyek tervezésénél figyelembe veszik a földtani- és hidrogeológiai vizsgálatokat.

Magyarországon a lerakók nagyrészt az első típushoz tartoznak, emiatt a háztartási hulladékok csaknem teljes egésze ide kerül. Elméletileg csak kémiailag közömbös anyagokat lehetne itt elhelyezni, de a szilárd települési hulladékban egyelőre különös kezelést igénylő, veszélyes hulladéknak minősülő anyagok is találhatók: kémiai áramforrások, gyógyszerek, növényvédőszerek, lakkok, festékek stb. Mivel részben a csapadéktól, részben a hulladék lebomlása folyamán képződő csurgalékvizektől átnedvesedik a hulladéktömeg, így annak oldódó alkotórészei átszivároghatnak a laza üledékes kőzeteken egészen a talajvízig, ahol komoly szennyeződést okozhatnak. A hulladék jelentős részét alkotó élelmiszermaradékok jó táptalajt biztosítanak a baktériumoknak így a fertőzésveszély is fokozottan fennáll, hiszen a Salmonella vagy az E. Coli baktérium élettartama 100-200 nap is lehet a talajvízben! A szennyeződések a talajvízbe kerülve viszonylag gyorsan mozognak, így nagyobb területen is károsíthatják a talajt. A nyitott hulladéktelepek kiépítetlenségéből további problémák is származnak. Ezeket az objektumokat ugyanis általában nem szegélyezi semmiféle kerítés, földet nem terítenek rájuk, őrzésük sok helyen nem megoldott, ami a fertőzések esetleges elterjedésének karanténszerű megakadályozásában fontos lenne. A hulladéklebomlási folyamat alatt jelentős mennyiségű biogáz képződik, aminek közömbösítéséről, esetleg hasznosításáról is gondoskodni kellene. A (többnyire) eltávozó biogáz mellett por, illetve jellegzetes szag keletkezik a hulladéktelepeken. Mindezek mellett a nem megfelelően kialakított hulladéktárolóknak jelentős tájképromboló hatásuk is van.

A korszerű, műszaki, technikai és higiénés követelményeknek megfelelő regionális hulladéklerakók létesítése az 1990-es években már figyelemreméltó eredményt hozott: 2000-ben már több mint 20 ilyen korszerű hulladéklerakó működött az országban (pl. Hódmezővásárhelyen, Békéscsabán, Debrecenben, Pécsett, Marcalin). A korszerű lerakók kialakítása rendkívül költséges, ezért több település összefogása jelenti a legjobb megoldást a regionális hulladéklerakók hálózatának kialakításában.

A rendszeres települési szilárd hulladékgyűjtés hálózata nem terjed ki az egész országra, és a lakosság 15 %-át még mindig nem szolgálják ki szervezett formában.

 

A települési szilárd hulladék energetikai hasznosítása az ország egyetlen települési hulladék égetőjében (Fővárosi Hulladékhasznosító Mű), továbbá 8-10 hulladéklerakóhelyen kialakított biogáz kinyerő és hasznosító létesítményben történik. A fővárosi hulladékégető 1997-ben mintegy 340 ezer, 1998-ban 356 ezer t hulladék elégetéséből 1997-ben közel 70 ezer MWh villamos energiát és közel 460 ezer GJ távhőenergiát értékesített, míg 1998-ban több mint 87 ezer MWh volt a villamos energia és 410 ezer GJ a távhőenergia értékesítés.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hulladek.blog.hu/api/trackback/id/tr35197749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása