HTML

Google
 

Hulladék

Hulladéksors

Kattintás

Friss topikok

Linkblog

A települési hulladék keletkezése, jellemzése

2012.12.29. 18:41 Csibefogó

 

Települési (kommunális) hulladék:

Tartalmazza a háztartási hulladékot (az ember mindennapi élete során a lakásokban, a pihenés, üdülés céljára használt helyiségekben, és a lakóházak közös használatú helyiségeiben s területein, valamint az intézményekben keletkező veszélyesnek nem minősülő hulladék), a közterületi hulladékot (közforgalmú és zöldterületen keletkező hulladék), valamint a háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű hulladékot (ez a gazdasági vállalkozásoknál keletkező, veszélyesnek nem minősülő szilárd hulladék, amely a háztartási hulladékkal együtt kezelhető).

 

Megkülönböztetünk települési szilárd hulladékot és települési folyékony és iszaphulladékot (települési folyékony hulladék).

 

Települési szilárd hulladék:

Ez különböző méretű és összetétel szerves és szervetlen szilárd halmazállapotú anyag keveréke, amely a települések

  • lakóépületeiben (háztartási hulladék)
  • intézményeiben (intézményi hulladék), valamint
  • közforgalmú és zöldterületein (közterületi hulladék, kerti hulladék) keletkezik. Ide tartoznak továbbá az elhasznált, nagyméretű tartós fogyasztási cikkek, elhasznált közlekedési eszközök, gumiabroncsok, stb. (ún. nagy darabos hulladék).

A települési szilárd hulladékból a különleges kezelést igénylő, veszélyes hulladék kategóriájába tartozó anyagok:

  • a kórházak és az egészségügyi intézmények fertőző, mérgező hulladékai
  • a kutató-fejlesztő intézmények fertőző, mérgező hulladékai
  • a kereskedelem veszélyes hulladékai
  • a lakossági fogyasztásból visszamaradó veszélyes anyagok, fáradt olajok, növényvédő szerek, gyógyszerek, lakkok, festékek

 

 

 

 

Települési folyékony hulladék:

-        a települések területén a közcsatornára nem kötött, emberi tartózkodásra alkalmas épületek szennyvíztároló létesítményeinek, közműpótló berendezéseinek ürítéséből, továbbá

-        a nem közüzemi csatorna- és árokrendszerek, szennyvíztisztító berendezések fenntartásából, tisztításából származó hulladék

-        a települési (kommunális) szennyvíz tisztításából képződő nyers vagy kirothasztott szennyvíziszap, valamint

-        a gazdasági, de nem termelési tevékenységből származó kommunális szennyvíz és szennyvíziszap.

 

Települési hulladékfajták:

-        háztartási hulladék

-        intézményi hulladék

-        kerti hulladék

-        közterületi hulladék

-        víztelenített (kommunális eredetű) szennyvíziszap

-        szennyvíztisztítási nyersiszap

-        kirothasztott szennyvíziszap

-        csatornaiszap

-        rácsszemét

 

A gyorsuló urbanizációval, a települések népességének növekedésével, a városi életforma fokozatos elterjedésével nő a települési szilárd hulladék mennyisége. A keletkező települési szilárd hulladék mennyiségét igen sok tényező befolyásolja: a település népessége, a lakosság életszínvonala és életmódja, az éghajlati viszonyok, stb.

 

A hulladék káros környezeti hatásának megelőzése érdekében ismerni kell a keletkező hulladék minőségi jellemzőit, fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságait. A hulladék minősége szabványosított módszerekkel elvégzett:

- hulladékanalitikai vizsgálattal és

- hulladékminősítési vizsgálattal határozható meg.

A települési szilárd hulladék anyagfajták szerinti legjellemzőbb összetevői: papír, textil, műanyag, üveg fém, elbomló szerves anyagok, szervetlen anyagok (salak, hamu, törmelék, föld) valamint egyéb anyagok.

 

Fizikai jellemzők

 
Mennyiség, térfogatsúly

A hulladékok mennyiségének a meghatározása a gyűjtés, szállítás gazdaságos tervezésénél (pl. a gyűjtőjáratok optimális kihasználása) a lerakóhelyek, égetőüzemek méretezése céljából nélkülözhetetlen.

A keletkező hulladékok összes mennyiségét általában súlyra (kg vagy t) és térfogatra (m3) adják meg, egy évre vonatkoztatva. A hulladékok további általános mérőszáma az egy lakos által évente „termelt” hulladék mennyisége (kg/lakos/év, ill. m3/lakos/év egységben).

 
Összetétel, minőség

A hulladék jellemzőinek, összetételének alakulását, változását vizsgáló tevékenységet összefoglalóan hulladékanalízisnek nevezzük. A tervezési gyakorlat számára a következő fizikai vizsgálatok eredményei lényegesek:

  • nedvességtartalom,
  • éghető anyag (szerves anyag-) tartalom,
  • hamutartalom,
  • fűtőérték,
  • méret (frakció) szerinti osztályozás,
  • mechanikai összetétel.

A nedvességtartalom a települési hulladék minőségi jellemzői között az ártalmatlanítási módszer megválasztásánál, mint a mikrobiológiai tevékenység jellemzője, égetésnél mint elpárologtatandó víz jelentkezik. Az izzítási veszteség (szervesanyag-tartalom) igen fontos adat, utal a hulladék komposztálhatóságára, éghetőségére. A hamutartalom (szervetlen anyag tartalom) előre jelzi a hulladék égetéses ártalmatlanításánál visszamaradó anyagmennyiséget.

A fűtőérték a hulladék eléghetőségének legjellemzőbb mutatója. A települési hulladék méret (frakció) szerinti osztályozása az egyes ártalmatlanítási eljárások (pl. komposztálás, gépesített válogatással történő újrahasznosítás) technológiájának kidolgozása során nyújt tervezési alapadatokat. Az ártalmatlanítási, de különösen a hasznosítási eljárások megválasztásához lényeges adat a hulladékok mechanikai összetétele.

A szemét lényegében véve különböző anyagi minőségű alkotók keveréke. Ennek megfelelően a szétválasztásra kerülő anyagcsoportok a következők:

  1. szervetlen összetevők: (vas, fém, üveg, kő, porcelán, kerámia, hamu, salak stb.)
  2. szerves összetevők: (műanyag, gumi, bőr, textília, papír, karton, fa, csont, konyhai hulladék stb.).
 
Kémiai jellemzők

A hulladék-ártalmatlanítás és hasznosítás szempontjából szükséges ismerni a hulladék bizonyos kémiai jellemzőit is.

  • A  pH
  •  nitrogéntartalom, P2O5,K2O meghatározása..
  • A hulladék  C:N arányának fontos jelentősége van.
 
Biológiai jellemzők

A települési szilárd hulladékban gyakran megtalálhatók a legkülönbözőbb mikroorganizmusok, közöttük a fertőző betegségeket terjesztő kórokozók. A hulladék szerves anyaga a mikroorganizmusok élettevékenysége hatására bomlásnak indul. Ezért a gyűjtés-szállításnál törekedni kell a zárt rendszerű és teljesen gépesített megoldásokra. Megfelelő körülmények között a kórokozók a hulladékokban hosszabb ideig (napok-hónapok) életképesen megmaradnak, onnan a talajba, a vízbe kerülhetnek, és közvetlen érintkezés útján is fertőzést okozhatnak.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hulladek.blog.hu/api/trackback/id/tr994986743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása